15. 7. 2022 / 

Kontrola a vymahatelnost

SETKÁNÍ U KULATÉHO V POSLANECKÉ SNĚMOVNĚ PARLAMENTU ČR

V pátek 15. července 2022 jsem se zúčastnila kulatého stolu na téma: „Moderní a vymahatelná pravidla ubytování přes online platformy“. Setkání se konalo v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR na pozvání poslance Jakuba Michálka, který je pověřen řešením problematiky krátkodobého ubytování od roku 2016.

Moc jsem se na tento okamžik těšila, protože jsem na začátku spolupráce panu Michálkovi odevzdala všechny své shrnující podklady a také poznatky prožité za 9 let v problematice. Ale při schůzce jsem byla trochu zklamaná. Ne že by mi navrhované řešení nedávalo smysl. Ráda podpořím dobrou myšlenku a jsem za systémové řešení, které umožní krátkodobé ubytování dostat do spravedlivé roviny. Všichni víme, že krátkodobé ubytování je velmi populární a základní myšlenka je dobrá. Ale také víme, že je to byznys, a tak by se k tomu taky mělo přistupovat.

Nyní ale k tomu, z čeho jsem byla nejvíce zklamaná. Možná jsem to na začátku jen špatně pochopila, ale domnívala jsem se, že když by měl vstoupit v platnost takovýto zákon, tým jeho tvůrců by se měl zajímat především nějakou predikcí… Co se bude dít, až vstoupí v platnost? Upřímně jsem myslela, že právě na tom tým kolem pana Michálka pracuje.

Pro nás, co v problematice žijeme, je nejdůležitější, jak se bude dodržování zákona kontrolovat a hlavně, jak se bude dodržování nového zákona vymáhat v praxi. Na to jsem ale bohužel odpověď nedostala. Není to kritika. Na setkání zaznělo mnoho dobrého, ale tohle mi tam opravdu chybělo. Děkuji všem, kteří se schůzky účastnili a mají opravdový zájem na zlepšení obrazu naší Prahy, aby byla lepším místem k životu i v samotném centru. Děkuji všem, kteří se nám snaží pomoct a nenavrhují nám, abychom se raději vystěhovali. Nutno podotknout, že pan Michálek naslouchal a zapisoval si, takže díky a budeme doufat…

Pod článkem najedete prezentaci ze setkání a návrh právní regulace sdíleného ubytování.

Máte na nás dotaz?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *