19. 4. 2022 / 

Legislativa

Legislativa

Dva návrhy na omezení krátkodobého ubytování ve Sněmovně

Poslaneckou sněmovnu čeká projednávání problematiky krátkodobého ubytování. Poslanci budou mít na výběr hned dva návrhy, jeden od sociální demokracie a druhý od pražského zastupitelstva. Oba mají společného jmenovatele: regulaci krátkodobého ubytování. Na stole jsou pravidla typu: krátkodobé ubytování na omezenou dobu, větší pravomoci pro obce i pro společenství vlastníků jednotek nebo možnost toto podnikání ve vybraných lokalitách zcela zakázat. 

První návrh MHMP, představený pražskou radní Hanou Kordovou Marvanovou, má umožnit obcím stanovit lhůtu, kolik dnů v roce smějí pronajímatelé své byty nabízet. Dále možnost korigovat počet osob ubytovaných v jednom bytě nebo toto podnikání omezit či zcela zakázat. V nedávno zveřejněné Strategii rozvoje bydlení v Praze se počítá s tím, že se má v budoucnu krátkodobě pronajímat jen pět tisíc bytů.

Sociální demokraté navrhují, aby se omezilo krátkodobé pronajímání celého bytu nebo domu na třicet dní v roce. Obec, ale i společenství vlastníků jednotek a družstva by podle návrhu měly dostat pravomoc podnikání se sdíleným ubytováním omezit i zakázat.

Vláda se k oběma návrhům postavila neutrálně. Vládní legislativci v minulosti vyjádřili obavu, že zasahování do nakládání s nemovitostmi může být problematické z hlediska souladu s ústavou. Ve sněmovně se proti regulaci opakovaně staví zejména pravicové strany, které argumentují tím, že se jedná o zásah do práva na soukromé vlastnictví. Pražský poslanec Patrik Nacher (ANO) také upozornil na neochotu mimopražských poslanců se problematikou zabývat.

„Před pandemií se podle informací Výboru proti vylidňování centra a na podporu komunitního života v celé Praze pronajímalo cca 10 tisíc jednotek. Navíc počet jednotek meziročně stoupal, takže se dá předpokládat, že pokud by do dění nezasáhl covid-19 bylo by nyní číslo bytů určených pro turisty mnohem vyšší“, říká k problematice krátkodobého ubytování Bronislava Sitár Baboráková, předsedkyně Výboru proti vylidňování centra a podporu komunitního života.Dodává „Centrum Prahy patří dlouhodobě k nejzatíženějším lokalitám v ČR. Nejen, že jednoznačným důsledkem podnikání s pronájmy krátkodobého ubytování je růst cen bytů v centru Prahy, ale také odliv trvale žijících občanů. Soužití v domech, kde je většina bytů pronajímána turistům, je pro lidi chodící do práce, rodiny s dětmi nebo seniory velmi náročné. Hluk, nepořádek, ztráta bezpečí a další nešvary jsou na denním pořádku. Zákonná úprava krátkodobého ubytování je nezbytná.“

Regulace se projednává v době, kdy kvůli pandemii razantně poklesl počet bytů, které slouží ke sdílenému ubytování. Nicméně všichni se upínají k tomu, že proočkovanost populace proti covid-19 umožní vrátit se ke starým pořádkům. 

Máte na nás dotaz?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *