14. 6. 2021 / 

Aktuality

Užívání staveb z pohledu veřejného stavebního práva

Dne 10. 6. 2021 proběhlo jednání Výboru proti vylidňování centra a pro podporu komunitního života, které se zabývalo problematikou užívání staveb z pohledu veřejného stavebního práva.  Výboru se jako pozvaný host zúčastnila JUDr. Hana Kordová Marvanová, která představila právní rozbor, který se touto problematikou zabývá. (níže naleznete ke stažení)

Jinými slovy se dá říct, že se Výbor zabýval otázkou, zda nedochází ke změně účelu užívání bytů v bytových domech, přeměněných na hotelové pokoje, ve kterých se provozuje krátkodobé ubytování. V tomto případě by byla nutná rekolaudace.  Např. hotely mají daleko přísnější normy na požární ochranu, hygienu, statiku a obecně bezpečnost.

Další postup je následující. Primátor MUDr. Hřib dopisem oslovil ministryni Ing. Dostálovou (MMR), aby ji s právním rozborem obeznámil. Tímto Praha a ombudsman Křeček vyzývají ministerstvo ke změně přístupu stavebních úřadů k bytům využívaným k tzv. sdílenému ubytování.

Ze strany JUDr. Kordové Marvanové bylo také přislíbeno, že se v brzké době uskuteční kulaté stoly s odborníky, kde by své zastoupení měla také MČ Praha 1. A to jak ze strany stavebního úřadu, tak Výboru proti vylidňování centra. Takovou iniciativu předsedkyně Výboru Sitár Baboráková vítá a zdůrazňuje, že je třeba čerpat ze zkušeností občanů nejpostiženějších městských částí a spolupracovat se stavebními úřady a s MMR. Výbor stále sleduje dvě cesty řešení problematiky.  Cestou druhou je novelizace živnostenského zákona nebo nový zákon, kdy by na základě pravomoci obcí bylo umožněno v některých lokalitách krátkodobé ubytování zakázat, což by mohla být cesta rychlejší.


Právní rozbor ke stažení zde

Máte na nás dotaz?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *