10. 6. 2021 / 

Aktuality

Praha chce, aby úředníci dostali instrukce ke kontrolám bytů užívaných pro Airbnb

Vedení Prahy chce společně s ombudsmanem jednat s ministerstvem pro místní rozvoj (MMR) o dodržování stavebních předpisů u bytů využívaných ke krátkodobému ubytování přes platformy typu Airbnb. Po MMR chce vytvořit metodický pokyn pro úředníky, jak dodržování pravidel kontrolovat a vymáhat, neboť podle města jsou byty využívány v rozporu s kolaudačním rozhodnutím. Novinářům to dnes řekli primátor Zdeněk Hřib (Piráti), radní Hana Kordová Marvanová (STAN) a ombudsman Stanislav Křeček. Město již do Sněmovny odeslalo několik návrhů úpravy zákona v souvislosti s Airbnb. 

Podle předsedkyně Výboru proti vylidňování centra a pro podporu komunitního života Zastupitelstva MČ Praha 1 Bronislavy Sitár Baborákové je pro řešení závažného problému krátkodobého ubytování nezbytné, aby městské části, stavební úřady, magistrát a Ministerstvo pro místní rozvoj postupovaly společně. 

„Považuji za nešťastné, že vedení Prahy uspořádalo důležité setkání s novináři bez účasti nejpostiženějších městských částí, samotných stavebních úřadů i MMR. Pro řešení tohoto problému je spolupráce těchto subjektů zásadní a jakékoliv sólo politické a mediální akce jen oddálí věcné řešení, na které my, kteří léta bydlíme v domech s krátkodobě pronajímanými byty, marně čekáme,“ uvedla Bronislava Sitár Baboráková. 

Upozornila, že odborníci ze stavebního a živnostenského úřadu Prahy 1 i vzrůstající počet právníků a legislativců se kloní k nutnosti přijetí nového zákona, který by problematiku krátkodobého ubytování v bytech jasně, komplexně a nezpochybnitelně vyřešil.  

„Tento postup by navíc mohl být rychlejší než snaha překonat současnou judikaturu. Mohl by rovněž umožnit ve vybraných lokalitách krátkodobé ubytování v bytech zakázat, podobně jako v Amsterdamu. To by obyvatelům nejpostiženějších míst výrazně ulevilo a zkvalitnilo by to jejich bydlení,“ upozornila Baboráková.

Celý článek si můžete přečíst zde: Praha chce, aby úředníci dostali instrukce ke kontrolám bytů užívaných pro Airbnb – Pražský patriot (prazskypatriot.cz)

Zdroj: Pražský patriot

Zdroj foto: Prague City Tourism

Máte na nás dotaz?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *