overturismus

28. 8. 2020 / 

Aktuality

Praha stověžatá – oběť overturismu

Návaly turistů trápí v posledních letech nejen Evropu, ale i metropole po celém světě. Výletní lodě nejrůznějších rozměrů, zaplněné přístavy a silnice ucpané zájezdovými autobusy – přesně to je na denním pořádku v místech, které trpí tzv. overturismem. Situace je v některých oblastech dokonce tak kritická, že obyvatelé společně s úřady vymýšlejí opatření, jejichž cílem je jediné – snížit počet turistů v dané lokalitě.

Cestovní ruch je nepochybně v řadě oblastí podstatnou součástí ekonomiky a nezbytným faktorem rozvoje dané destinace. Přílišná obliba lokality mezi turisty však nepřináší jen rekordní příjmy z cestovního ruchu a nové pracovní příležitosti, ale také řadu souvisejících problémů. Přeplněná města, poškozené památky a nespokojenost obyvatelstva, které musí akceptovat např. rostoucí nároky na živobytí a také leckdy nepřijatelné chování zahraničních návštěvníků. Vše uvedené lze označit jako následek overturismu, tedy nadměrného počtu turistů v určité destinaci.

Situace v některých evropských metropolích narostla do takových rozměrů, že úřady postupně začínají přistupovat k opatřením, která mají počet turistů v dané oblasti snížit. Jedním z častých řešení je omezení levných ubytovacích platforem typu AirBnB. Tato nařízení, která přijala například města Vídeň, Berlín, Londýn či Amsterdam, se vztahují zejména na samotné pronajímatele a většinou povolují pronajímat nemovitost pouze po omezenou dobu během jednoho kalendářního roku. Výjimkou nejsou ani opatření, která omezují prodej a pití alkoholu v ulicích daného města. Pokud vás tedy v Amsterdamu přistihnou při pití alkoholu na ulici, čeká vás pokuta, a v Římě po 2. hodině ranní si alkohol nekoupíte vůbec. Nová nařízení, která účinně slouží v boji s overturismem, se však nezřídka týkají i dopravy a oblíbených atrakcí. V italských Benátkách a chorvatském Dubrovníku tak přistoupila místní samospráva k omezení výletních lodí, Paříž a rakouská města Vídeň a Hallstatt zase redukují počet turistických autobusů.

S overturismem bojuje v posledních letech také centrum Prahy. Jednou z příčin jsou nízké náklady na letenky, díky kterým do našeho hlavního města pravidelně přilétají například velké skupiny mladých Britů s jasným cílem – levně se tu opít. Právě tito návštěvníci se u Pražanů setkávají s opodstatněným nepochopením. Nadměrný počet turistů má ale i další podoby – takřka neprůchodné centrum, bezohlední uživatelé sdílených elektrokoloběžek nebo hlučné skupinky projíždějící městem na tzv. pivním kole. Problémem samy o sobě jsou pak ubytovací platformy, které již dávno přesáhly rámec sdílené ekonomiky a způsobují potíže nejen vlastníkům sousedních nemovitostí, ale mají vliv na ceny bytů nejen v širším centru města. I Praha se tedy postupně zařazuje mezi metropole, které se rozhodly vydat do boje proti overturismu. Již v roce 2008 vstoupila v platnost vyhláška, která na vybraných veřejných prostranstvích zakazuje pití alkoholu. Seznam těchto míst byl od té doby několikrát novelizován. Od začátku března letošního roku také platí v centru Prahy zákaz jízdy na pivních kolech. Beer biky se tedy přesunuly na Prahu 8 a širšího centra, nicméně například ani karlínští obyvatelé nepřijaly tuto turistickou atrakci s nadšením, a tak i tamní radnice projednává příslušné kroky a je možné, že Praha se s pivními koly rozloučí nadobro. Bodem číslo jedna v programu dalších opatření je však omezení levných ubytovacích platforem. Na konci měsíce června tak podala Praha návrh zákona na obecní regulaci těchto krátkodobých podnájmů. Podle něj by obce mohly například upravit období, po které smí být krátkodobé ubytování poskytováno. Návrh zákona schválený pražským zastupitelstvem bude předložen Parlamentu. Cíl návrhu je však jasný – dát lidem prostor k tomu, aby se u sebe doma mohli nerušeně vyspat a nebáli se ve svém vlastním bytě.

Máte na nás dotaz?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *